Ergenlerle iletişimde velilere yönelik öneriler
-
Yazar:MiWell
-
Tarih:Mart 24, 2025
Ergenlik dönemi, hem gençler hem de ebeveynler için zorlu ama bir o kadar da önemli bir süreçtir. Sağlıklı ve güçlü bir iletişim kurmak, bu dönemi daha kolay ve verimli hale getirebilir. İşte veliler için ergenlerle iletişimde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar…
- Açık ve dürüst olun. Bu durum aranızdaki güvenin artması ve iletişimin güçlenmesine yardımcı olur.
- Onlarla empati kurun. Onların duygularını önemsediğinizi göstermek aranızdaki bağın kuvvetlenmesini sağlar
- Onları dinlemeye önem verin. Onları anlamaya çalışmak ve onların görüşlerine saygı göstermek aranızdaki iletişimi pozitif yönde etkiler.
- Eleştiri yerine geri bildirim verin. Eleştiri yerine yapıcı geri bildirim vermek ergenlerin öz saygılarını korumalarına yardımcı olur.
- Sorular sorun yalnız bu sorular onların duygu ve düşüncelerini anlamak için olsun. Bu şekilde onlarla etkileşimde olmak iletişimi güçlendirir.
- Sınır koymak ve kuralları belirlemek ergenlerde sorumluluk duygularını geliştirmede yardımcı olur. Kuralları ve sınırları koyarken onların görüş ve ihtiyaçlarını da dikkate almak çok önemli.
- Ortak faaliyetler yapın. Birlikte vakit geçirmek aranızdaki ilişkiyi kuvvetlendirir. Bu faaliyetlerinizi ortak ilgi alanlarınıza ve zevklerinize göre planlayın. Ebeveynin çocuk adına düşünüp onun adına daha iyi olacağını düşünmesi doğru bir yaklaşım değildir. Kararlarınızı ortak alın.
- Sabırlı olun. Ergenlik dönemi karmaşık bir süreçtir ve sabır gerektirir. Unutmayalım hepimiz aslında bu dönemden geçtik.
- Ergenlerin başarısını taktir etmek ve onların değerli olduklarını hissettirmek çok önemlidir. Az da olsa, küçük de olsa onların ilerlemelerini taktir etmeliyiz.
- Tutarlı davranmalıyız. Bazen aynı konuda farklı tepkiler veriyoruz. Bu yüzden tutarlı olmak çok önemli.
- Sessiz zamanlar sunmak önemlidir. Bu zamanlar, onların düşüncelerini ve duygularını düzenlemede yardımcı olur.
- Kendi davranışlarınızla, ergenlere nasıl etkili iletişim kurulacağını gösterin. Empati, sabır ve anlayışla davranmak onlara olumlu bir model olur.
- Aile içinde yaşanan tartışmalarda dinlemek, empati kurmak ve çözüm odaklı olmak daha yapıcı olacaktır.
- İletişimde yaşanan sorunlar daha derinse ve çözümsüz görünüyorsa profesyonel bir yardım alınmalıdır.
- Teknoloji kullanımının sınırlandırılması çok önemlidir çünkü bu durum aile içi iletişimi arttırır. Ortak etkinlikler planlamak ve teknolojiyi belli zaman dilimlerinde kullanmak, aile bağlarını güçlendirir.
- Hatalarla başa çıkma stratejileri öğretmek, onların özgüvenini arttırır ve öğrenme süreçlerini destekler. Hatalarını ve başarısızlıklarını bir fırsat olarak görmelerini sağlamak iletişimi olumlu yönde etkiler.
